Penerbit USM

Refine Search

Showing 1 to 9 of 23 (3 Pages)

Sejak berabad lamanya produk berasaskan logam tidak dapat dipisahkan daripada kegiatan dan kehidupan harian manusia. Demi kelangsungan, manusia menjadi semakin inovatif dalam mencari dan membangunkan bahan baharu supaya kehidupan mereka lebih lestari. Akan tetapi ramai pengguna tidak menyedari kewujudan kepelbagaian sistem bahan logam termasuklah bahan aloi dan komposit matriks logam untuk..

RM8.00

Ex Tax: RM8.00

rating

Dunia perubatan otorinolaringologi – surgeri kepala dan leher telah berkembang sejak beberapa dekad yang lalu menjadi kepelbagaian subkepakaran, masing-masing dengan perubahan, perkembangan dan trend yang tersendiri. Banyak kemajuan yang menarik telah dibuat dalam bidang otorinolaringologi – surgeri kepala dan leher khususnya rinologi. Dalam beberapa dekad yang lalu, kemajuan dalam rawatan penyaki..

RM8.00

Ex Tax: RM8.00

rating

Penyakit tidak berjangkit (NCD) ialah punca utama morbiditi dan mortaliti di seluruh dunia. Di Malaysia, NCD seperti penyakit kardiovaskular, kanser, penyakit sistem pernafasan kronik, diabetes dan penyakit tidak berjangkit yang lain menyumbang kepada 74.0% daripada jumlah kematian pada tahun 2016. Sebagai faktor risiko dapat diubah yang utama bagi NCD, penyakit yang berkaitan dengan tabia..

RM8.00

Ex Tax: RM8.00

rating

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kecederaan akibat kemalangan jalan raya berada di tempat kesembilan dalam senarai penyebab utama ketidakupayaan atau kecacatan dan ia dijangka akan terus meningkat dan menjadi penyebab utama ketiga menjelang 2020. Di Malaysia, sepanjang tempoh lima tahun yang lalu, kecederaan yang diakibatkan oleh kemalangan jalan raya menjadi penyebab lazim keempat bagi kemat..

RM8.00

Ex Tax: RM8.00

rating

Pusat Kajian Samudera dan Pantai (CEMACS), Universiti Sains Malaysia (USM) telah menerajui penyelidikan tiram sejak tahun 1988. USM berjaya menghasilkan benih tiram daripada pembiakan tiruan dan berjaya menternak sehingga ke saiz yang matang. Pusat Penyelidikan Muka Head (nama lama bagi CEMACS sebelum dinaik taraf ke status pusat kecemerlangan), USM telah diiktiraf sebagai First Shellfish Centre&n..

RM8.00

Ex Tax: RM8.00

rating

Sesungguhnya zaman silam membuktikan bahawa bahasa Melayu telah mencapai tahap kesempurnaan yang tinggi dan digunakan dalam pelbagai domain kehidupan sama ada dari aspek kehidupan bermasyarakat, pentadbiran negara, mahupun urusan ekonomi dan perniagaan. Perkembangan globalisasi dan perubahan persekitaran telah memberikan kesan mendalam kepada bahasa Melayu, Fenomena ini turut mengukuhkan penggunaa..

RM8.00

Ex Tax: RM8.00

rating

Syarahan ini mengambil pendirian bahawa sebagai unsur yang dinamik, budaya dan budaya niaga mengambil bentuk yang berlainan dalam konteks struktur sosiekonomi dan politik yang berubah dalam proses pembangunan negara. Budaya niaga etnik Cina Malaysia mengambil bentuk yang berbeza mengikut perubahan dasar ekonomi negara, peluasan peranan kerajaan dalam ekonomi yang melahirkan aktor-aktor bah..

RM8.00

Ex Tax: RM8.00

rating

Sendi lutut adalah antara sendi engsel terubah suai jenis sinovial yang terbesar dan terpenting. Ia merupakan sendi yang terbentuk di antara tulang paha, betis dan tulang kepala lutut (patela). Pergerakannya amat penting untuk aktiviti harian. Namun, kegagalannya boleh mengakibatkan osteoartritis lutut. Osteoartritis lutut banyak didiagnos dalam kalangan pesakit berumur, yang bercirikan kesak..

RM8.00

Ex Tax: RM8.00

rating

Syarahan ini membincangkan mengenai (1) interaksi di antara zarah-nano dan (2) interaksi antara zarah-nano dan bendalir sekeliling dalam mempengaruhi magnetoforesis kecerunan medan rendah. Untuk kes (1), analisis model Derjaguin-Landau-Verwey-Overbeek (DLVO) lanjutan mencadangkan bahawa tenaga elektrosterik yang disumbangkan oleh lapisan terjerap polimer di atas permukaan MNP telah menguba..

RM8.00

Ex Tax: RM8.00

rating
Showing 1 to 9 of 23 (3 Pages)